Egészséges a fagylalt ?

A tejes fagylalt tápértékét alapvetően a benne levő tej és tejszín mennyisége határozza meg. E két alkotórészben van vitamin és kalcium.
A nálunk készült gyümölcs fagylaltok igen magas ( 50-60%) gyümölcs tartalmúak, ez önmagáért beszél. Kerüljük a mesterséges aromákat és egyéb káros anyagokat, igaz „csak” 3 napig tarthatóak el, ezt annak köszönhetjük, hogy a tartósítószerek helyett főzzük a

fagylaltot és „csak” mélyhűtőszekrényt használunk. Egy átlagos gombóc energia-tartalma 100-160 kcal. Rendszerint A-vitamin, riboflavin (B2-vitamin), B12-vitamin és kalcium is van benne - ez utóbb az erős csontozathoz és a jó fogakhoz szükséges.
Fehérjetartalma hasonló a tejéhez. Zsírtartalma 5 és 15% között mozog.
És ami még igen fontos!
A fagylalt egy csodaszer.
Hisz’ mindenki arcára mosolyt varázsol.


Egy kis fagylalt történelem

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilóméteres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel
kevert fagylaltféleséget. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathattak a vendégek.
A magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére tehető. Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt.
Tölcséres fagylaltot nyalogatni Magyarországon valószínűleg csak a XIX. század második felében lehetett először. A maihoz hasonló tölcséreket a XX. század fordulóján kezdtek el gyártani. Az 1900-as évek elején több helyen már télen is árusítottak 6-8 féle fagylaltot.
A hosszú múltra visszatekintő "hideg nyalat" a jelenben is változatlanul őrzi népszerűségét a fogyasztók körében, remekül
beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni
vágyát is. Magyarországon is egyre szélesebb a joghurt térhódítása, mely a cukrászati készítmények mellett a fagylaltkészítést is megérintette: a joghurt alapú és gyümölccsel megbolondított fagylaltok követik a modern étkezési kultúrát.
A magyar cukrászok fantáziájának és alkotó kreativitásának köszönhetően a magas minőségű hazai fagylaltkészítmények - legyen az vanília vagy egy még alig ismert, újdonságnak számító íz - helytállnak az európai
uniós kihívások közepette is. A kiváló mestereknek köszönhetően nálunk minden fogyasztó élvezheti a hűvös csemege sokoldalúságát és harmóniáját.