Egészséges
a fagylalt ?
A tejes fagylalt tápértékét alapvetően a benne levő
tej és tejszín mennyisége határozza meg. E két alkotórészben
van vitamin és kalcium.
A nálunk készült gyümölcs fagylaltok igen magas ( 50-60%)
gyümölcs tartalmúak, ez önmagáért beszél. Kerüljük a
mesterséges aromákat és egyéb káros anyagokat, igaz
„csak” 3 napig tarthatóak el, ezt annak
köszönhetjük, hogy a tartósítószerek helyett főzzük
a
|
|
fagylaltot
és „csak” mélyhűtőszekrényt használunk.
Egy átlagos gombóc energia-tartalma 100-160 kcal.
Rendszerint A-vitamin, riboflavin (B2-vitamin), B12-vitamin
és kalcium is van benne - ez utóbb az erős csontozathoz
és a jó fogakhoz szükséges. |
|
Fehérjetartalma
hasonló a tejéhez. Zsírtartalma 5 és 15% között
mozog.
|
|
És
ami még igen fontos!
A fagylalt egy csodaszer.
Hisz’ mindenki arcára mosolyt varázsol. |
Egy
kis fagylalt történelem
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a
fagylalt korai változatát. A hideg csemege a perzsák
és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger
menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta
betegei számára, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta
fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilóméteres
messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék
számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és
gyümölcsökkel |
|
kevert
fagylaltféleséget. A hideg édesség
sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége
volt, ám az 1700-as
évek végén Párizsban már nyolcvanféle
fagylalt és szorbet közül válogathattak
a vendégek. |
|
A
magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére
tehető. Sissi királyné kedvenc fagylaltja
az ibolya volt.
Tölcséres fagylaltot nyalogatni Magyarországon
valószínűleg csak a XIX. század
második felében lehetett először.
A maihoz hasonló tölcséreket a XX.
század fordulóján kezdtek el gyártani. Az 1900-as
évek elején több helyen már
télen is árusítottak 6-8 féle
fagylaltot.
A hosszú múltra visszatekintő "hideg
nyalat" a jelenben is változatlanul őrzi
népszerűségét a fogyasztók körében,
remekül |
beleillik a modern kor étkezési szokásaiba.
A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök
sokfélesége kielégíti az
egészséges életmódot követők
igényeit, édes íz utáni |
vágyát is. Magyarországon is egyre
szélesebb a joghurt térhódítása,
mely a cukrászati készítmények
mellett a fagylaltkészítést is
megérintette: a joghurt alapú és
gyümölccsel megbolondított fagylaltok
követik a modern étkezési kultúrát.
A magyar cukrászok fantáziájának
és alkotó kreativitásának
köszönhetően a magas minőségű hazai fagylaltkészítmények
- legyen az vanília vagy egy még alig ismert, újdonságnak
számító íz - helytállnak az európai |
|
uniós
kihívások közepette is. A kiváló mestereknek köszönhetően
nálunk minden fogyasztó élvezheti a hűvös csemege sokoldalúságát
és harmóniáját. |
|
|